Als je bij het wedstrijdzwemmen van ESCA zwemt, is het ook de bedoeling dat je wedstrijden zwemt. Deelname is niet verplicht, maar je traint voor wedstrijden en het zwemmen van wedstrijden samen met je teamgenoten is ook vooral erg leuk! Deelname aan de competitie wedstrijden is ook niet verplicht, maar omdat we daaraan meedoen als club, verwachten we dat je je niet zomaar afmeldt. Op de website van ESCA wedstrijdzwemmen staat ook een kalender met daarop de data en plaatsen van de wedstrijden en is via deze link te vinden. Voor elke groep zijn er verschillende soorten wedstrijden en hieronder wordt dit per groep uitgelegd. 

Type wedstrijden

Minioren

In seizoen 2023-2024 zijn er 6 minioren circuit wedstrijden. Deze wedstrijden bestaan uit programma’s voor zowel beginnende zwemmers, wat swimkick wordt genoemd, als voor het minioren circuit. Resultaten behaald in de minioren circuit tellen mee voor plaatsing voor de provinciale minioren finale. 
Daarnaast is er een minioren clubmeet wedstrijd, wat een echte team wedstrijd is. Bij deze wedstrijd wordt een klassement opgemaakt en de beste teams uit de regio mogen daarna meedoen aan de landelijke finale. 
Er zijn ook officieuze NK’s voor minioren: in februari is er een jaargangfinale in Leiden en in juli in Dordrecht. Voor die wedstrijden kunnen de beste 18 of 24 minioren van Nederland zich plaatsen.

JJS

De JJS groep doet mee aan de landelijke competitie. Deze kent verschillende divisies en ESCA doet mee in de regio Oost klasse A, de hoogste regionale klasse. We zwemmen de vier competitie wedstrijden samen met drie andere clubs: de Rijn uit Wageningen, de Berkelduikers uit Lochem en ZV Wijchen de Gelenberg SG uit Wijchen. 

We gaan ook meedoen aan de Dutch Swimming League (DSL). Deze bestaat uit 2 wedstrijden en daarna voor de beste teams een finale. Voor de DSL schrijven we een team van minimaal 4 en maximaal 8 dames en minimaal 4 en maximaal 8 heren in. Deelname is hoofdzakelijk bedoeld voor senioren, maar jeugd en junioren zwemmers kunnen ook meedoen. De inschrijving voor de DSL sluit in december en de eerste wedstrijd is in februari. Voordat we gaan inschrijven gaan we eerst overleggen wie mee wil doen en daarna stellen we een team samen. Meer informatie over de DSL volgt aan het begin van het seizoen. 

De JJS groep doet ook mee aan de Lange Afstanden Competitie (LAC). Verspreid over het seizoen zwem je een aantal lange afstand nummers. Het programma van de LAC verschilt per leeftijdsgroep, maar je moet denken aan 200 m wisselslag, 800 m vrije slag, etc. 

Zoals elk seizoen zal de JJS groep meedoen aan limietwedstrijden. Deze zijn bedoeld om een of meer limieten te halen voor een kampioenschap. Natuurlijk hoef je niet per se voor een limiet te gaan, je kunt ook deelnemen om jezelf te verbeteren. 

Voor de JJS groep zijn er ook diverse kampioenschappen, zowel provinciaal/regionaal als nationaal, waarvoor limieten gelden. Deze limieten moeten in een bepaalde limietperiode zijn behaald. De WZC houdt bij wie welke limieten heeft behaald en informeert de zwemmers die het betreft. Natuurlijk mag je dit ook zelf bijhouden. Er is ook een regionaal estafette kampioenschap, waaraan je als team mee kunt doen en waarvoor geen limieten gelden. 

Naast bovengenoemde wedstrijden, doen we ook mee aan wedstrijden zoals het Paddestoelen toernooi in Doetinchem. Dit is een sprintwedstrijd, waarbij per leeftijdsgroep een klassement over 3 gezwommen afstanden wordt opgemaakt. 

Masters

Er zijn ook wedstrijden specifiek voor masters. Je bent master vanaf 1 januari van het jaar waarin je 20 jaar wordt (internationaal is dit 25 jaar). Masters mogen ook meedoen met JJS wedstrijden. Uitnodigingen voor wedstrijden voor masters worden verstuurd door de WZC. 

Open waterwedstrijden

Vanaf juni t/m september zijn er verspreid over het land wedstrijden in het open water. Deelname is mogelijk vanaf minioren leeftijd. Er worden schoolslag en vrije slag nummers gezwommen en de afstanden variëren van 250 meter tot 10 km of nog langer en soms zijn er ook estafettes en prestatietochten. Mocht je meer willen weten over open water zwemmen, spreek dan iemand van de WZC aan. 

Aanmelden / afmelden voor wedstrijden

Het aanmelden voor wedstrijden gaat niet voor elk type wedstrijd op dezelfde wijze. Voor de minioren geldt dat aanmeldingen via de trainers gaan. Zij bepalen welke zwemmer wat gaat zwemmen, omdat zij de zwemmers het beste kennen. Vervolgens worden de ouders hierover geïnformeerd. Afmelden gaat ook via de trainer. Zorg dat je op tijd afmeldt, omdat we dan geen startgeld hoeven te betalen. Ruim voor de wedstrijd (meestal 4-5 dagen) kan er worden afgemeld zonder dat er startgeld hoeft worden betaald. Bij te laat afmelden legt de KNZB een boete op, die verhaald zal worden op de ouders van de zwemmer. 

Voor JJS zwemmers geldt het volgende: 
Voor de competitiewedstrijden wordt je ingeschreven en krijg je ruim van tevoren via email bericht waarvoor je bent ingeschreven. In dezelfde email staat ook andere relevante informatie en hoe je moet afmelden. Zorg dat je op tijd afmeldt, zodat we dan geen startgeld hoeven te betalen. Ruim voor de wedstrijd (meestal 4-5 dagen) kan er worden afgemeld zonder dat er startgeld betaald hoeft worden. Bij te laat afmelden legt de KNZB een boete op, die verhaald zal worden op de (ouders van de) zwemmer. 

Voor deelname aan alle andere wedstrijden krijg je een email. In die email staat dan een uitnodiging en hoe je je kunt opgeven. 

Uitslagen

Tijdens een wedstrijd worden uitslagen gepubliceerd. Dit gebeurt door de uitgeprinte uitslagen in het zwembad op te hangen. Bij sommige wedstrijden is het ook mogelijk om via internet uitslagen te bekijken. Na afloop van een wedstrijd worden uitslagen gepubliceerd op de webkalender van de KNZB (https://webkalender.knzb.nl/webkalender/) en ook op swimrankings (https://www.swimrankings.net/). Op de uitslagen die in het bad worden opgehangen staat in geval van diskwalificatie ook een zgn. diskwalificatie code. Deze geeft de reden van diskwalificatie aan. Uitleg over de diskwalificatie code is te vinden op internet, maar kan ook aan de trainer worden gevraagd. 
Zodra de uitslagen bekend zijn bij de club zullen deze ook geplaatst worden n onze wedstrijdkalender.

Kosten

De meeste wedstrijden waar we aan meedoen worden bekostigd uit de startlicentie die je hebt als je wedstrijden voor ESCA zwemt. Toch kan het soms voorkomen dat voor sommige wedstrijden startgeld gevraagd wordt. Voor welke wedstrijden dit zijn en hoeveel die startgelden bedragen, valt te lezen in de uitnodiging e-mails die je van de WZC ontvangt. 

Mee te nemen spullen

Wat je mee moet nemen aan spullen voor een wedstrijd is eigenlijk best wel logisch. Naast je badkleding, handdoek, brilletje en badmuts, neem je een tweede handdoek, slippers, reserve badmuts en reserve brilletje mee. Neem ook eten en drinken mee. Geen snoep of ander zoetigheid, maar iets dat licht verteerbaar is en je weer energie geeft voor je volgende programmanummer. Je kunt ook iets meenemen om jezelf te vermaken tijdens het wachten tussen programmanummers. 

Alle wedstrijden kun je ieder seizoen terugvinden in onze wedstrijdkalender.