INFORMATIE WEDSTRIJDZWEMMEN
SEIZOEN 2020/2021
INLEIDING

Wedstrijdzwemmen is een prachtige sport. Onder leiding van onze uitstekende trainers wordt er prestatiegericht getraind waarbij ook plezier in de sport een belangrijk uitgangspunt is. De zwemselectie van ESCA-Wedstrijdzwemmen zwemt op een hoog niveau in zowel Regio Oost (Gelderland en Overijssel) als ook in de landelijke competitie. ESCA doet er alles aan om dit hoge niveau te handhaven. De afdeling wedstrijdzwemmen bestaat uit meerdere leeftijdsgroepen/niveaus en voor alle groepen is er een aangepast trainings- en wedstrijdprogramma.

Natuurlijk zul je veel vragen hebben als je start met wedstrijdzwemmen, bijvoorbeeld wanneer zijn de trainingen, hoe zitten wedstrijden in elkaar, aan welke wedstrijden doen we mee, wat neem ik mee naar de wedstrijden, enzovoort.

Met deze informatie proberen we antwoord te geven op al die vragen. Mocht na het lezen van deze informatie toch nog vragen hebben, dan kun je die natuurlijk aan de trainers of coaches stellen of mailen naar: wedstrijdzwemmen@esca-zwemmen.nl

GROEPSINDELING

Minioren groep
Je behoort tot de Minioren groep als je in de leeftijdscategorie valt van 6 t/m 12 jaar. Meld jij je aan voor het wedstrijdzwemmen, dan krijg je 4 keer vrijblijvend een proeftraining. Proeftrainingen zijn altijd op de zaterdag ochtend. Na de proeftrainingen train je minimaal 2 tot maximaal 3 keer per week. Deze indeling wordt gemaakt in overleg met de trainer. Verder in deze groep worden de technieken van de wedstrijdslagen goed aangeleerd waar je een heel zwemleven plezier aan hebt. Natuurlijk krijgen ook de starts en verschillende keerpunten aandacht en doe je mee aan de wedstrijden. Voor wedstrijden heb je minimaal diploma A nodig of in bad 5 zitten van Superspetters.

Junioren / Jeugd / Senioren
Vanaf 11 jaar kun je doorstromen naar de ZwemSelectie. Je wordt ingedeeld door de trainers. De hoeveelheid trainingen verschillen van 3 tot 5 keer per week (afhankelijk van leeftijd en trainingsniveau)

Masters
Vanaf 21 jaar mag je met de Masters meezwemmen (Senioren). De Masters trainen 2 keer per week en je kunt meedoen aan de wedstrijden specifiek voor Masters. (Ook leuk voor je ouders!)

DEELNAME COMPETITIE/WEDSTRIJDEN

Nederland is ingedeeld in 5 regio’s, met ieder een eigen regio-bestuur. ESCA valt onder Regio Oost (Overijssel en Gelderland).

ESCA-Wedstrijdzwemmen neemt deel aan de volgende competities en wedstrijden:

Minioren circuit: bestaat uit 4 wedstrijden. Hier zwemmen we in een regionale poule. Voor de leeftijdscategorie zie het overzicht op blz 7/8. Deze wedstrijden zijn te vinden op de wedstrijdkalender bij minioren circuit.

Junioren|Jeugd|Senioren Circuit: bestaat uit 4 wedstrijden. Hier zwemmen we in een regionale poule. Voor de leeftijdscategorie zie het overzicht op blz 7/8. Deze wedstrijden zijn te vinden op de wedstrijdkalender onder JJS circuit. De circuits worden verdeeld in de regio georganiseerd.

Nationonale competitie: bestaat uit 5 wedstrijden. Hier zwemmen we in de Eerste divisie. Dit zijn wedstrijden voor zwemmers vanaf junioren en ouder.

Aan de volgende wedstrijden kun je alleen deelnemen als je hiervoor de behaalde limieten* hebt gezwommen of uitgenodigd bent door je trainer:

*specifieke tijd op een bepaalde afstand

NK Nederlandse Kampioenschappen (niet voor de Minioren)

NJJK Nederlandse Jeugd en Junioren Kampioenschappen (niet voor de Minioren)

GK Gelderse Kampioenschappen (niet voor de Minioren)

GBK Gelderse B Kampioenschappen (als je net de GK niet gehaald hebt ) (niet voor de Minioren)

GWK Gelderse Winter Kampioenschap

GWBK Gelderse Winter B- Kampioenschappen (als je net de GK niet hebt behaald)

GLAK Gelderse Lange Afstand Kampioenschappen

GMS Provinciale (Gelderse) Minioren sprint

PMCM Provinciale Minioren Club competitie

PMK Provinciale Minioren Kampioenschap (juni)

Jaargangfinales Landelijke Minioren kampioenschap (feb/juni)

Tussen al deze competitiewedstrijden door zwemmen we ook nog allerlei andere wedstrijden bijvoorbeeld:

 • Medaille wedstrijden: regionaal (leuk voor je prijzenkast).
 • Lange Afstand Competitie (LAC): dit zijn wedstrijden waar alleen lange afstanden worden gezwommen vanaf 200m t/m 2000m. Iedereen vanaf Minioren 3 mag meedoen aan deze wedstrijden.
 • Limietwedstrijden: om aan bepaalde kampioenschappen mee te mogen doen moet je een limiet hebben gezwommen. Heb je dat nog niet, dan kun je dit in een limietwedstrijd proberen te zwemmen. Bij je trainer kun je advies krijgen of het nodig is om aan een limietwedstrijd mee te doen.

Voor de minioren geldt dat voor deze wedstrijden altijd overleg plaatsvindt vooraf met de trainer of het verstandig is om aan deze wedstrijden deel te nemen.

Voor deze wedstrijden moet je je ook zelf opgeven, deze wedstrijden zijn dus niet verplicht.

Een aantal weken voor een wedstrijd krijg je een mail waarin je aan kan geven of je mee wilt doen aan een wedstrijd en op welke slagen en afstanden. Niet opgeven is ook niet meedoen.

Voor sommige wedstrijden dien je ook zelf het inschrijfgeld te voldoen. Dit wordt altijd vermeld in de mail die je over de wedstrijd ontvangt.

Bij competitie- en kampioenschapswedstrijden zullen altijd trainers van ESCA aanwezig zijn.

Bij overige wedstrijden zoals bijv. Medaillewedstrijden kan er een beroep op ouders gedaan worden.

Alle wedstrijden kun je ieder seizoen terugvinden op onze site www.esca-zwemmen.nl onder het kopje ‘wedstrijdzwemmen’.

VOOR EEN WEDSTRIJD

Alle competitiewedstrijden zijn erg belangrijk voor de gehele wedstrijdploeg van ESCA (kom je niet, dan krijgt ESCA wedstrijdzwemmen een straftijd en eindigen we als vereniging lager in de competitie).

Ook krijgt ESCA wedstrijdzwemmen een boete als er niet op tijd wordt afgemeld.

Als wedstrijdzwemmer ben je verplicht om deel te nemen aan de zwem competities als je hiervoor wordt ingeschreven/uitnodiging via de mail krijgt. Afmelden mag dan ook alleen met een goede geldige reden!!

Afmelden doe je op twee manieren:

 1. door te beantwoorden op de inschrijvingsmail
 2. bij je trainer via escatrainers@esca-zwemmen.nl
Bij niet (tijdig) afmelden zal de boete doorberekend worden aan jou en/of je ouders!!

Via de mail krijg je een uitnodiging voor een zwemwedstrijd. Hierin staat welke afstanden je moet zwemmen, waar en hoe laat het inzwemmen en de wedstrijd begint.

In de mail staat ook de verzameltijd, zorg dan ook dat je vóór of uiterlijk op die tijd aanwezig bent in het desbetreffende zwembad.

Een wedstrijd duurt gemiddeld 2 tot 2,5 uur, het inzwemmen 30 min. In totaal moet je dus op zo’n 2,5 tot 3 uur rekenen, buiten de reistijd.

Bij een competitiewedstrijd geldt de regel “samen uit, samen thuis”. Dat houdt in dat alle zwemmers in principe de héle wedstrijd aanwezig blijven, ook de prijsuitreiking! Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je iets eerder weg moet, vanwege bijv. een verjaardag/feest, bespreek dit vooraf aan de wedstrijd met je trainer.

Bij de wedstrijden waar je jezelf voor kan inschrijven, die dus niet verplicht bent om te zwemmen, mag je nadat je klaar bent met zwemmen naar huis toe. Je bent dan niet verplicht om op de rest van je team te wachten

Iedere zwemmer is zelf verantwoordelijk voor het vervoer, zowel heen als terug. Natuurlijk is het wel zo leuk om samen met andere zwemmers naar de wedstrijd te gaan. Spreek dit dan onderling even af. Wanneer je ouders niet kunnen rijden dien je in principe zelf te regelen dat je met een andere zwemmer mee kunt rijden, lukt dit niet bespreek dit dan (tijdig) met je trainer.

LEEFTIJDSINDELINGEN

Je mag vanaf 6 jaar deelnemen aan wedstrijdzwemmen. De KNZB heeft hiervoor een indeling gemaakt per leeftijdscategorie. De kinderen zijn onderverdeeld in jaargangen gekoppeld aan hun geboortejaar. Het zwemseizoen loopt echter van augustus t/m juli. Elke jaargang heeft een nummer, Minioren 1 t/m 6. Dit verschuift per zwemkalender jaar (augustus t/m juli). Omdat de groei en ontwikkeling bij jongens iets anders verloopt hebben zij een extra jaar Minioren en een extra jaar Junioren.

In het huidige seizoen (2020-2021) zijn de volgende categorieën van toepassing.

meisjes categorie jongens
2014 + 2015* minioren 1 2014 + 2015*
2013 minioren 2 2013
2012 minioren 3 2012
2011 minioren 4 2011
2010 minioren 5 2010
n.v.t. minioren 6 2009
2009 junioren 1 2008
2008 junioren 2 2007
2007 junioren 3 2006
2006 junioren 4 2005
2005 jeugd 1 2004
2004 jeugd 2 2003
2003 e.o. senioren open 2002 e.o.

* vanaf de 6e verjaardag kan er worden deelgenomen aan wedstrijden.

UITGEBREIDE INFORMATIE OVER DE CIRCUITS

Ranglijsten
Nederland is voor het zwemmen opgedeeld in regio’s. Per regio worden de resultaten van de wedstrijden, gehouden in de baden van de Regio, met elkaar vergeleken. ESCA valt onder Regio Oost.

Op de site: www.knzboost.nl/wedstrijdzwemmen kun je al vrij snel na een wedstrijd kijken hoe snel jouw tijd was in vergelijking met andere zwemmers uit Regio Oost.

Tevens zijn de wedstrijdtijden ook te bekijken in de Splash app (voor IOS en Android).

Provinciale Minioren finales
Aan het eind van het seizoen (in juni) worden de Provinciale Minioren finales gehouden. Je mag naar de Provinciale Minioren finale als je tot de 18 snelste zwemmers van Regio Oost behoorden. De snelste 3 zwemmers van deze wedstrijden krijgen een medaille.

Jaargangfinales
In februari en in juli worden de Jaargangwedstrijden georganiseerd voor minioren.
Stond je na de 5 Minioren circuit wedstrijden in de landelijke ranglijst tussen plaats 1 en 25 dan krijg je een uitnodiging voor de Jaargangfinale. Heb je dit seizoen in een ander wedstrijd een snellere tijd gezwommen dan in een Minioren circuit wedstrijd dan mag je, je daar ook mee inschrijven. Als je tijd maar sneller was dan nummer 24. Uiteindelijk krijgen de 24 snelste zwemmers uit dit seizoen, per slag, de kans om Miniorenkampioen van Nederland te worden!

Minioren Club Meet
Één keer per jaar wordt er ook nog een Minioren Club Meet gezwommen. Daaraan mogen 18 kinderen per club deelnemen. Elk team moet zoveel mogelijk punten verzamelen. Er gelden een aantal speciale regels over hoe vaak een kind ingezet mag worden. Hoor je bij de beste clubs van Nederland, dan mag je als club naar de Minioren Club Meet Finale.

 

WAT MOET ER IN JE ZWEMTAS ZITTEN?

Voor een training heb je altijd het volgende in je tas zitten:

 • Een badpak of zwembroek
 • Een zwembrilletje
 • Een badmuts (zeker voor de meisjes)
 • Een handdoek
 • Badslippers
 • Een bidon met drinken (water, evt. met wat siroop of Isostar)
 • Flippers
 • Pull-buoy
 • Plankje
 • Paddles (pas vanaf Minioren 5)
 • Snorkel (pas vanaf Minioren 5)

Voor een wedstrijd heb je altijd het volgende in je tas zitten:

 • Twee badpakken of zwembroeken (één voor het inzwemmen en één voor de wedstrijd)
 • Een zwembrilletje (evt. reserve)
 • Een badmuts (evt. reserve)
 • Twee handdoeken
 • Badslippers
 • ESCA t-shirt & bijbehorende korte broek en/of ESCA trainingsjack (of een trainingspak)
 • Genoeg drinken (water evt. met wat siroop/Isostar, geen melkproducten of frisdrank)
 • Brood/eten voor tijdens en na de wedstrijd (tijdens de wedstrijd moet je niet te veel en/of te zwaar eten – ‘langzame koolhydraten’)
 • Eierkoek/Evergreen/banaan of ander fruit
 • Zeker geen snoep tijdens de wedstrijd
 • Bij lange wedstrijden iets om jezelf te vermaken (een boek, mp3 speler of iets dergelijks)

TRAININGSREGELS

Om de trainingen goed te laten verlopen zij de volgende regels afgesproken:

 1. In het zwembad loop (dus niet rennen!) je altijd op slippers of schoenen waarmee niet buiten gelopen is. (denk aan de hygiëne)
 2. Vijf minuten voor aanvang van de training ben je aanwezig. Als je de kleedkamer verlaat ben je ook klaar om het water in te gaan (badmuts op, broekkoordje vast en zwembrilletje gereed)
 3. Tijdens alle trainingen dient iedereen een pull-buoy, plankje, flippers, paddles (oudere Minioren) en bidon met water bij zich te hebben.
 4. Alle zwemmers helpen met bad opbouwen en afbreken voor en na een training.
 5. Voor de training draai je eerst 5 minuten je lichaam warm.
 6. Twee minuten na instructie van het inzwem-programma is iedereen begonnen met het inzwemmen.
 7. Tijdens de trainingen alleen toiletteren in hoge nood of in een eventuele pauze. Meld dit altijd bij je trainer.
 8. Bij het uitvoeren van de opdrachten houd je je aan de baanindeling, eventueel de baanvolgorde en uiteraard aan de opdracht.
 9. Het uitzwemmen behoort bij de training en moet dus in zijn geheel worden uitgevoerd.
 • Indien je niet helemaal in orde bent of een blessure hebt, meld dit dan voor aanvang van de training bij je trainer. Als je flink verkouden of grieperig bent, doe je er beter aan om thuis te blijven.

Uiteraard volgen we de huidige regels van het RIVM rondom het Coronavirus.

Iedereen is verplicht zich aan de regels te houden!

GEDRAGSREGELS

Zwemmen is een leuke sport en dat willen we leuk houden. Om het met elkaar leuk te houden is het goed om een aantal afspraken met elkaar te maken. Hoe gaan we met elkaar om, hoe gedraag je je tijdens een wedstrijd of training?

Heel normale omgangsvormen die toch goed zijn om aan elkaar kenbaar te maken.

Van de zwemmers wordt verwacht dat zij de aanwijzingen van de trainers c.q. hulptrainers opvolgen. Trainingsschema’s, tijdens wedstrijden, etc. Tevens wordt verwacht dat de zwemmers zich goed inzetten tijdens de training en wedstrijden. Constant blijven kletsen en daarmee anderen hinderen, werkt demotiverend voor degenen die zich wel optimaal inzetten. Voor een gezellig onderonsje is voor en na de training alle tijd, tijdens de training wordt gewerkt aan het verbeteren van de techniek en conditie. In principe kom je naar iedere training. Uiteraard kan het zijn dat je een keer niet kan, je bent ziek, je bent op vakantie etc. Dan meld je je vooraf – minimaal 1,5 uur van tevoren – af bij de trainer via de mail: escatrainers@esca-zwemmen.nl.

Goed met elkaar omgaan, sociaal gewenst gedrag; iets wat wij als club zeer belangrijk vinden. Je laat een ander in zijn waarde, je houdt rekening met een ander en je vormt met elkaar een team!

Ongewenst gedrag (bijv. pesten) worden niet getolereerd. Dergelijk gedrag wordt bespreekbaar gemaakt met de betrokkenen. Als je het gevoel hebt dat je onheus bejegend bent kun je dat met de trainer of één van de andere trainers bespreekbaar maken.

Vertrouwenscontactpersoon voor de wedstrijdzwemmers is Esther Landman (VCP@esca-zwemmen.nl)

Daarnaast mag je ook altijd de leden van de Wedstrijdzwemcommissie (WZC) aanspreken. De gegevens van de leden vind je op de internetsite www.esca-zwemmen.nl.

Van je trainer mag je verwachten dat hij/zij ook vorm en inhoud geeft aan het hiervoor beschreven gedrag. De trainer heeft in deze ook een voorbeeldfunctie. Je trainer is de aangewezen persoon om problemen of opmerkingen te bespreken ten aanzien van het zwemmen/trainen. We vinden het belangrijk dat dergelijke zaken bespreekbaar zijn en ook bespreekbaar blijven. Ondanks dat we het niet altijd met elkaar eens zijn, is het belangrijk dat we wel met elkaar blijven praten.

Mochten ouders vragen of opmerkingen hebben dan kunnen ze natuurlijk ook altijd terecht bij de trainers of de WZC (Wedstrijdzwemcommissie).

We hopen dat jullie je in blijven zetten voor een gezellige en goede zwemvereniging en dat deze gedragsregels daarbij een hulpmiddel zijn om het zo te houden.

KLEDING

Afgelopen seizoen heeft ESCA Wedstrijdzwemmen nieuwe tenues gekregen. De tenues zijn verplicht voor iedereen die wedstrijden zwemt.

Het basis tenue bestaande uit een shirtje en broekje is verplicht voor iedere zwemmer die wedstrijden zwemt.

Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om een trainingsbroek en/of vest aan te schaffen; dit is optioneel.

Deze kleding is te koop bij Sport 2000 Huisman.
Kleding kan hier gepast worden en zal direct voorzien worden van het ESCA logo en optioneel voorzien worden van je eigen naam.

SPORT 2000 Huisman
Vierakkerstraat 20-24
6851 BE Huissen

VRIJWILLIGERS

Onze gehele vereniging draait op vrijwilligers. Mensen die zich onbaatzuchtig voor de vereniging – uw kind – inzetten. Met veel voldoening!

Mocht u tijdens een wedstrijd op de tribune zitten maar liever een handje uitsteken tijdens zo’n evenement of heeft u wellicht andere kwaliteiten die ten bate van de club zouden kunnen komen dan horen wij dat uiteraard graag. Bent u bijvoorbeeld fysiotherapeut, arts, accountant, webdesigner of anderzijds en vindt u het leuk om u bij tijd en wijle in te zetten voor de vereniging: laat het ons weten! Spreek ons gerust aan! Vele handen maken licht werk!


OFFICIALS

Wellicht heeft u al een keer een zwemwedsstrijd meegemaakt.

Het is u toen vast opgevallen dat er zeer veel mensen in “witte pakken” rondlopen.

Dit zijn de officials, bestaande uit tijdwaarnemers, keerpuntwaarnemers, kamprechters, een starter, een scheidrechter en de juryleden. Zonder deze vrijwilligers is een wedstrijd niet mogelijk. Bij elke wedstrijd dient iedere vereniging meerdere officials aan te leveren zodat de zwemmers mee kunnen doen. Lijkt u het leuk om tijdens de wedstrijden de functie als official uit te oefenen, meldt u dan aan bij een van de leden van WZC of per mail: wedstrijdzwemmen@esca-zwemmen.nl De cursus wordt volledig verzorgd door de KNZB en vergoed door ESCA. Het kost u dus alleen een paar avonden vrije tijd.

SPONSORS

ESCA heeft de ambitie een bestand te verwerven van trouwe bedrijven die de vereniging financieel willen ondersteunen. Om haar ambities in de komende jaren waar te maken zijn nieuwe sponsors c.q. extra financiële steun vereist.
 Deze extra financiële steun zal in de regel niet uitsluitend worden aangewend voor ‘winnaars’ en ‘toppers’.

Alle leden en trainers moeten kunnen meeprofiteren van een door sponsoring verkregen ruimer budget.
Door sponsoring kan een bedrijf zichzelf op positieve wijze promoten. Het feit dat ESCA prestaties levert bij jong en oud en positief ‘in the picture’ staat, is een versterking voor het imago van een bedrijf.

Hoe kan een bedrijf ESCA sponsoren?
Dit kan op diverse manieren: (eenmalige) donaties maar ook het sponsoren van specifieke zaken zoals diverse reclame-uitingen rond het bad, live verbinding van het bad naar de kantine tijdens de GWK, bedankjes voor de vrijwilligers, bewegwijzering in de accommodatie, trainer shirts, bidons, etc. Daarnaast is het ook mogelijk om het bedrijf voor korte of langere tijd aan de club te verbinden; ook daarvoor kunnen wij een passende oplossing bieden. Uiteraard in overleg met de wensen en de eisen van de sponsor.

Neem contact op!
Kortom: er zijn veel dingen mogelijk op het gebied van sponsoring maar dan moeten we deze sponsors wel weten te vinden! Ken je een bedrijf die van deze mooie kans wil profiteren? Neem contact op met het ESCA PR & Sponsoring Team via sponsors4esca@gmail.com.

VRAGEN?

Zijn er na het lezen van deze informatie toch nog vragen, schroom dan niet, vraag het aan de trainers of mail naar wedstrijdzwemmen@esca-zwemmen.nl

Volg ons ook op Facebook en Instagram: https://www.facebook.com/ESCAWedstrijdzwemmen | https://www.instagram.com/esca_wedstrijdzwemmen/
Ook hier is er de gelegenheid om vragen te stellen (bv. via een privébericht) waarop snel antwoord volgt.